Wat is CafeTisme?

Cafetisme_logo_web

Waar komen we vandaan?

CaféTisme is ontstaan als initiatief van Stichting Ovaal. Onder Stichting Ovaal zijn er diverse vrijwilligersgroepen gestart met Autismecafé's door heel Nederland. Begin 2018 kreeg Stichting Ovaal te horen dat zij geen subsidie meer zouden krijgen voor de ondersteuning van de verschillende cafés. Dat was heel verdrietig nieuws. Veel Autismecafé hebben toen besloten om zelfstandig door te gaan, zonder de hulp van Stichting Ovaal. Zo ook het Autismecafé Apeldoorn.

Waar staan we nu?

Als zelfstandige stichting hebben we gekozen voor een nieuwe naam, nieuw logo en eigen website. We heten nu CaféTisme en daar zijn we trots op.
Naast onszelf, een viertal ervaringsdeskundige ouders die op vrijwillige basis alles rondom de bijeenkomsten plannen en organiseren, krijgen we ook bij elke bijeenkomst hulp. Deze vrijwilligers zorgen voor koffie en thee, zij regelen dat het licht en het geluid het naar behoren doet en helpen met alles klaarzetten en weer opruimen. Zodat het vaste ouderteam alle aandacht kan geven aan de ontvangst van alle gasten.

Elke avond hebben we een thema als basis van onze gesprekken. Een voorbeeld van een aantal onderwerpen die al aan bod gekomen zijn:

  • Autisme en puberteit;
  • 18+ en dan;
  • Autisme bij meisjes;
  • Autisme in het gezin;
  • Brussen
  • Weer naar school;
  • Feestdagen;
  • Vrije tijd;
  • Coaching en leerhulpmiddelen;

Ook zijn wel heel blij met onze gespreksleider: Ceril Katuin. Zelf ook een ervaringsdeskundige ouder, maar ook zeer ervaren in het leiden van dit soort avonden en werkzaam bij Autisme Aandacht. Op haar website kun je lezen wat ze allemaal doet. Bezoek Autisme Aandacht.

Wat is de toekomst?

We hopen dat we nog heel lang bijeenkomsten mogen blijven organiseren en dat veel mensen hun weg naar ons café weten te vinden. Een plek waar je jezelf kunt zijn, waar je gewoon mag luisteren, maar ook vragen mag stellen. Belangstellenden hoeven zich niet aan te melden. Je kunt er gratis en anoniem heen. Naast ouders met een autistisch kind zijn ook andere bezoekers welkom, zoals mensen met autisme, familieleden en hulpverleners.

2775

Wat is een bijeenkomst?

Ervaringen uitwisselen met lotgenoten, nieuwe informatie opdoen, ouders armslag en nieuwe energie geven is het doel van de avond. In het CaféTisme kunnen ouders in een ontspannen sfeer met elkaar praten aan de hand van een thema. Voorbeelden van thema’s zijn: autisme en onderwijs, autisme en puberteit, wat betekent autisme voor broertjes en zusjes en "een PGB, wat kun je ermee?".

De opzet van de avonden is dat er gefocust wordt op mogelijkheden en groei van zowel ouders als van mensen met autisme. Als ouder word je vooral aangesproken op je eigen kracht: wat kun je zelf doen, waar kun je informatie vinden en hoe wil jij het met jouw kind gaan organiseren? Natuurlijk is er ruimte voor emoties en verwerking daarvan, maar daarnaast is de benadering vooral praktisch: gericht op mogelijkheden en perspectief.